A Szakkollégium története

A Debreceni Egyetem Gulyás György Szakkollégiuma az országban egyedülálló módon jött létre a zeneművészeti képzésben 2008-ban, a Debreceni Egyetem Tehetséggondozási programjának szerves részeként, a Zeneművészeti Kar legtehetségesebb hallgatói számára.
A Szakkollégium Gulyás György nevét vette fel, aki a debreceni zenei felsőoktatás és a város zenei életének hosszú esztendőkig meghatározó személyisége volt, így a jogelőd intézmény, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatának alapító igazgatója, s mindig nagy figyelmet fordított a kiugróan tehetséges hallgatók útjainak egyengetésére, lehetőséget biztosított különleges képességeik kibontakoztatására. Az 1950-es években Békés- Tarhoson maga is létrehozott és működtetett bentlakásos énekes iskolát, mely a szegény sorsú vidéki gyerekek számára  zenei és széleskörű általános műveltség megszerzését tűzte ki célul. Kiváló zenészek, írók, költők, tanárok kerültek ki ezen intézmény falai közül, tovább adva a gulyási elveket.

A Szakkollégiumba felvételi eljárás során lehet bekerülni, a működési rendben meghatározott feltételek szerint. A megfelelt hallgatók szakkollégiumi tagságukkal együtt az egyetemi tehetséggondozási program résztvevőivé is válnak.

Szakmai előadások, kurzusok, művészekkel való beszélgetések bővítik és színesítik a hallgatók ismereteit.
Az eltelt időszak alatt a szakkollégium hallgatói igen szép eredményeket tudhatnak magukénak. A Kar kiemelt ösztöndíjasai, hazai és nemzetközi szakmai versenyeken értékes díjakat, helyezéseket hoznak el. Részt vesznek koncertek, fellépések szervezésében, a kétévente megrendezésre kerülő OTDK-n, egyetemi tudományos konferenciákon, valamint pályázati programok előkészítésében és megvalósításában, ezzel elősegítve önálló tevékenységüket.

A Zeneművészeti Kar hallgatói mind nagyobb számban csatlakoznak  a szakkollégium életébe. Színes programok révén olyan ismeretek megszerzésére van lehetőség, melyeket a zenei képzés nem tartalmaz, sor kerül beszélgetésekre, közös filmnézésre, hangverseny- és kiállítás- látogatásokra is. A megvalósult kirándulások kulturális és közösségi élményekkel gazdagítják a hallgatókat.
Az idei jubileumra különleges hangversennyel készülnek, ahol már végzett hallgatójuk a jelenlegi szakkollégiumi tagok számára komponált művét adják elő hangversenysorozat keretén belül Debrecenben, Békéscsabán és Budapesten.

 

 

 

Frissítés dátuma: 2018.03.20.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ